СРБИЈА - ДРУМОВИМА, ПРУГАМА, РЕКАМА

ТАЈНА ПРАВОГ ПУТОВАЊА

Откривање Србије

Путовање није само начин да се пређе, углавном најкраће и најефикасније, раздаљина између две тачке у простору. Много више од тога, путовање је и истраживање, сазнавање, освајање новога, пустоловина, игра. Оно може бити страст, филозофија, поглед на свет, може имати своју естетику и поетику, своје обреде. Има у њему нечега од древне алхемијске тајне: не мењају се само предели кроз које се путује, него и сам путник. Путовање није само упознавање света у којем живимо, него и сопствене душе. И то није тек фраза, попут оне пречесто трошене да је „лепота у оку онога ко гледа”; то је исконско објављење које су нам пренели мудраци: „Божанско није у ономе ко је предмет дивљења, него у ономе ко се диви.”
Путовати — то није само гледати, него и видети.
Није само примити к знању, него и осетити, проживети, обухватити собом, учинити својим, делом свога искуства и свога бића.
Можете у много наврата путовати у неку земљу, а да заправо ништа битно не спознате о њој. Да се она не отвори за вас, ни ви за њу. Да останете само корисник техничких услуга, као што користите банкомат на ћошку, у неком безименом граду, чекајући да преседнете у авион за ко зна где. Једну земљу не можете уистину упознати ако не проникнете у душу њених људи, у њене боје, мирисе, укусе, светлости и таме, симболе, вина, зачине, мелодије, врхове, воде. Ако не ослушнете њен пој, њен смех и њену тишину. Ако не осетите како се она весели и како пати. Ако не проверите оно што су написали путници пре вас и не оставите писамце онима који ће доћи после.
Ова књига пред вама је пре свега позив на право путовање, а затим и ослонац током њега. Позив да откривате Србију, без обзира на то да ли сте домаћин или гост, без обзира на то да ли сте овде први пут или јој се враћате као старој љубави.
Ова књига је позив на путовање не само кроз простор него и кроз време, не само кроз реално и виртуелно него и кроз снове и машту. Спој је богатог туристичког водича, геопоетике, културно-историјске и привредне панораме, путоказа за проверена места и призивања креативности. Све уједно.
Ова књига обједињује у себи многе снаге и многе гласове, преплиће небројене изворе и текстове, радосна је изнад ма какве таштине, те представља, у правом смислу речи, заједничко дело.
Оно што је у њој добро — ваше је.
Оно што мислите да није добро — праштајте.
Друмови, пруге и реке чекају.
Србија чека.
Кренимо.

Насловна Издања Фото прича Архива вести Редакција Књижара Везе КонтактEnglish